вторник, 3 ноември 2009 г.

Проект "ИKТ в електрочертането..." с Национален знак за качество



Българо – френски проект „ИКТ в електрочертането...”– ПГЕЕ партньор по проекта

През 2007/08 година проект „ИКТ в електрочертането” по секторната програма Коменски, съпътстваща дейност eTwinning, бе разработен от ученици от 12 клас специалност „Електрообзавеждане на производството” от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” и ученици от Политехническия лицей „Луис Арман”, Франция.
Уникалното в този проект е осъществената връзка мужду учениците от двете държави – сякаш работеха във виртуална лаборатория.
Учениците от френското професионално училище представиха на споделеното пространство на проекта система за регулиране на температура и налягане на захарен сироп. Тази система е реално действуваща в лабораторията на френския лицей. Тя често се използва в компании за производство на захарни изделия не само във Франция, но и в цяла Европа. Предоставени ни бяха принципната схема на устройството и принципа му на действие. Учениците от ПГЕЕ ”Капитан Петко войвода” разучиха принципа на действие на устройството и изчертаха принципната схема на системата с помощта на специализирания програмен продукт Caddy electrical. С тази програма те се учат да работят в часовете по електрочертане. Изработени бяха презентации с основните стъпки за изчертаване на схемата и те бяха качени на споделеното пространство на проекта. Получи се много интересен виртуален клас между две държави.
Френските ни партньори реализираха и втори проект с ученици от нашето училище – "Електричество без граници". Те успяха да намерят спонсор и да доведат френските ученици в България. Имахме удоволствието да ги посрещнем при нас през април 2009 г. и да затвърдим приятелството, започнало в eTwinning в реални условия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар