вторник, 10 ноември 2009 г.

ОЩЕ УСПЕШНИ ПРОЕКТИ ЗА 2009 ГОДИНА

ПРОЕКТ „ПАРТНЬОРСТВО В ОБУЧЕНИЕТО”
В началото на април десет учители от ПГЕЕ посетиха град Фритцлар, Германия. Те участваха в работна група с техни колеги от професионално училище ‘’Reichsprasident-Friedrich-Ebert-Schule” по проект “Партньорство в обучението” на програма „Леонардо да Винчи”. В това училище подготвят по професии, аналогични на тези, по които се обучава в ПГЕЕ, което ги прави добър и перспективен партньор. Домакините бяха предвидили разнообразна програма, включваща представяне на професионалното образование в Германия; представяне на системата на професионално образование в България; посещение и обсъждане на учебни занятия по професионално обучение във филиалите на училището във Фритцлар и Хомберг. Фритцлар е малък град в провинция Хесен, недалече от Касел, където се намират заводите на „Фолксфаген”. Там училището разполага с учебен център , който българските учители посетиха.
В резултат на съвместната работа колегите се запознаха подробно с особеностите на дуалната система в професионалното образование- една изключително интересна система , насочена към практическото обучение на учениците.Тя предвижда в рамките на работната седмица обучението да се разделя на две: три дни на работното място в предприятието и два дни в училище или дори четири към един. Системата е ориентирана главно към усвояване на практически умения. Тя предлага и многообразие от програми, в които обучението е две-, три- и четиригодишно в зависимост от целите на учениците. Променя се и съотношението между усвояване на знанията в училище и уменията на работното място , като се дава предимство на практическото обучение. Изпитът по професията се извършва от комисия, сформирана от браншовите камари. След успешното му полагане се издава Сертификат за професионална квалификация с различна степен . Това зависи от програмата, която е избрал ученикът.
Учителите от ПГЕЕ останаха особено впечатлени от университетската система за обучение на преподаватели. Всеизвестна истина е, че Германия е страна, в която правилата се приемат, за да се спазват, а образованието наистина е приоритет в държавната политика. Учителите имат висок социален статус. За да можеш да практикуваш тази професия са необходими пет години университетско обучение и две години стаж в училище. Едва тогава се полага държавен изпит.
Немските партньори по настоящия проект са изказали готовност да продължат обмена на информация и контактите от своя страна и да подготвят ответна визита в нашия град, заради създалите се прекрасни приятелски взаимоотношения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар