четвъртък, 12 ноември 2009 г.

ПГЕЕ и водещи предприятия в Кърджали приключиха успешно проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”



По проект „ОБРАЗОВАНИЕ ЧРЕЗ ДЕЙСТВИЕ” 60 ученици от 11 и 12 клас на ПГЕЕ работиха в петте най-големи предприятия от област Кърджали: „ГОРУБСО–КЪРДЖАЛИ” АД, „ФОРМОПЛАСТ” АД, “ПНЕВМАТИКА-СЕРТА” АД, „ЕЛ ИЗГРАЖДАНЕ” ООД, ОЦК АД, партньори на професионалната гимназия.
Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Целта на проекта беше постигане на по-високи нива на качество и иновации в професионалното образование и обучение, за конкурентноспособност на европейския пазар и създаване на устойчиви връзки между образованието, професионалното обучение и бизнеса.
В "ГОРУБСО - КЪРДЖАЛИ" АД учениците имаха възможност да работят както на съвременна инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди, така и в Електроемонтния цех на предприятието. Запознаха се с ремонта на електрическите двигатели и трансформатори, придобиха необходими за бъдещата им реализация трудови навици и умения.
Във “ФОРМОПЛАСТ” АД учениците усвоиха знания за принципа на действие на съвременни системи за управление на електрическите двигатели и участваха при разглобяване и сглобяване на електрически двигатели и отстраняване на повреди в електронната част.
В „ПНЕВМАТИКА – СЕРТА АД” стажантите от специалност „Промишлена електроника” се запознаха със съвременни стругове с цифрово–програмно управление и участваха в програмирането и настройването на програмните стругове. Изработваха хидравлични и пневматични цилиндри.
Работата на учениците от специалност „Електрообзавеждане на производството” в „ЕЛ ИЗГРАЖДАНЕ” е добра основа за бъдещото им реализиране на трудовия пазар. Изграждането на трансформаторни подстанции и полагането на въздушни електропроводни линии допринесе за прилагане на наученото в часовете. Така се изгради тясна връзка между теория и практика.
В ОЦК АД учениците от специалност „Автоматизация на непрекъснати производства” наблюдаваха и ремонтираха съвременни автоматизирани линии за производство на олово, цинк, сплави и химически продукти.
Проведе се конференция за отчитане на работата по проекта и връчване на сертификати за проведеното обучение на учениците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар