четвъртък, 18 юни 2015 г.

ПРОЕКТЪТ НА ЕЛЕКТРОНИКАТА ЗА МЕЖДУНАРОДНА ПРАКТИКА В АВСТРИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2016 - НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО ОТ 69 ОДОБРЕНИ В СТРАНАТА





ПГЕЕ“ Капитан Петко войвода“ отново с одобрен проект за международна практика на своите ученици по програма „Еразъм+“. Проектът е класиран на четвърто място от 69 проекта,  одобрени за финансиране от цялата страна. Практиката, която  ще се реализира съвместно с Fachberufsschule Wolfsberg, Австрия през месец юли 2016 г., ще бъде трета по ред. След три седмици - на 4 юли, заминава втората група ученици, които ще проведат 3-седмична производствена практика. Момчетата ще работят в модерни предприятия за компютърна диагностика и управление на автомобила. Програмата на стажа надгражда професионалното обучение на учениците в областта на компютърната диагностика и системите за контрол и управление на автомобила . На всеки стажант ще бъде издаден сертификат за практическо обучение и сертификат Europass мобилноста от организацията-домакин Fachberufsschule Wolfsberg, които ще допълнят професионалното портфолио на учениците.


Високата оценка, с която е отличен новият проект на Електрониката, се дължи на дългогодишното сътрудничество на двете партньорски училища и съвместната им работа в Ecomedia Europe Ref.№ 225916-CP-1-2005-1-AT-COMENIUS-C3, в която ПГЕЕ е обявен за национален партньор. През миналата 2014 година директорите на професионалните гимназии от Кърджали и  Волфсберг сключиха споразумение за сътрудничество в областта на обучението по  автомобилната техника. В него австрийското училище декларира готовността си да подпомага оборудването на работилниците и лабораториите по автомобилна мехатроника,  да осъществява обмен на преподаватели и да подкрепя установяването на бизнес контакти с традиционни партньори на австрийското училище  – водещи автомобилни компании в Австрия като Опел, Магна, КТМ, Мале.


Създаването на модерни лаборатории е предизвикателство за ПГЕЕ в условията на криза.
Бе доставена специализирана техника за оборудване на учебен автосервиз във връзка с обучението по новата специалност, която включва:
· диагностичен стенд за двигатели с вътрешно горене;
·софтуер за откриване и отстраняване на неизправности в електросистемите на автомобила;
·компютърен хардуер и софтуер за промяна и следене на всички електромеханични системи и повишаване мощността на автомобилите;
·пълно инструментално оборудване.
Техниката е доставена и закупена по проект и е единствената по рода си в областта. Очаква се доставката и монтажа на оборудване, дарено от Австрия. 


От 2007г. до сега са реализирани 15 проекта на ПГЕЕ по програма „Учене през целия живот“. 120 ученици от Електрониката са провели триседмични стажове в Испания, Германия, Португалия и Австрия по програма „Леонардо Да Винчи“. Участие са взели и 20 преподаватели. Представителите на Електрониката са горди и с партньорствата с европейски училища по програма „Коменски” – ученици от професионалната гимназия пътуваха до Турция, Германия, Полша, Италия, Литва, Латвия, Естония, Австрия, за да се запознаят с културата, обичаите и начина на живот в други европейски държави . Преди една седмица група ученици се завърнаха от гр. Векшьо, Швеция от поредна среща със своите приятели от Европа.

Поредният одобрен за финансиране проект на ПГЕЕ, потвърждава  целенасочената работа на колектива на училището за намиране на по-добри възможности за обучение и професионална подготовка на своите възпитаници. Училището работи активно по всички европейски програми за образование и обучение.  
Големият успех бе отразен в местните електронни медии.
Емисия новини 17.06.2015

Емисия новини 17.06.2015

Posted by Телевизия Източни Родопи on Thursday, June 18, 2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар