неделя, 29 ноември 2009 г.

ВЕЧЕ ТРЕТА ГОДИНА В ПГЕЕ РАБОТИ ДЖЕФ УОРНЕР, ДОБРОВОЛЕЦ ОТ КОРПУСА НА МИРА




“Запитай се не какво може да направи за теб страната ти, а какво ти можеш да направиш за нея.”
Джон Ф. Кенеди



През учебната 2007/2008 г. по съвместен проект на ПГЕЕ и Корпуса на мира пристигна доброволец от Корпуса. Вече трета година Джеф Уорнер преподава английски език, провежда курсове за деца и възрастни в Обединен детски комплекс, гр. Кърджали, и участва в културни и развлекателни мероприятия за деца в града.
Целта на този проект е да се подобрят езиковите умения и комуникативните способности на учениците от ПГЕЕ, а също така чрез съвместно преподаване с учителите по английски език и работа в извънкласни форми и неформални разговори да се подпомогнат езиковите умения на учителите и учениците от ПГЕЕ, да се обменят форми и методи на обучение, идеи за извънкласни форми, свързани с личностното и гражданско развитие на учениците и, не на последно място, да се запознаят учители и ученици с образователната система на САЩ и с американската култура и начин на живот, както и с целите, задачите и дейностите на Корпуса на мира.
На доброволеца е предоставено жилище, което се намира в общежитието на ПГЕЕ, непосредствено до учебния корпус.
В началото на престоя на г-н Уорнер в България му беше осигурен сътрудник, служител в училището, говорещ английски език, който подпомагаше дейностите и интегрирането му в училището и местната общност. Но за удивително кратко време Джеф навлезе в тънкостите на българския език, което му помогна да стане любим учител и да създаде много приятелства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар