неделя, 22 ноември 2009 г.

„В МОЕТО УЧИЛИЩЕ – С МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ” ПРОЕКТЪТ, АНГАЖИРАЛ НАЙ-МНОГО УЧАСТНИЦИ ОТ ПГЕЕ


През 2008 година стартира проект „В моето училище - с моите приятели”. Целта на този проект беше да се създаде привлекателен облик на училищния живот и условия за успешна социална реализация на учениците, да им се създаде чувство на принадлежност към училището и неговите традиции и най-вече да се организира свободното им време чрез различни извънкласни и извънучилищни форми на обучение. Даде се възможност за лична изява и развиване на потенциала и таланта на всеки един ученик.
Целите на проекта съответстваха на целите на Оперативната програма ”Развитие на човешките ресурси” и в частност тези на приоритетното направление „Подобряване на достъпа до образование и обучение”. Те бяха насочени към усвояване и използване на знания и умения за повишаване на индивидуалното развитие и растеж на учениците и умения за работа в екип в научните изследвания и иновации. Постигането им направи училищния живот по-богат, пълноценен и привлекателен, осмислящ свободното време на учениците.
По проекта се развиха следните дейности:
• Утвърждаване и осъвременяване на училищните традиции и разработване на система за награждаване и морално стимулиране на изявените ученици. Сформиране на прeдставителен блок на училището.
• Работа на „Младежки мултимедиен център”, която включва издаване на електронен вестник на училището, организиране на тематични фотографски конкурси, изработване на рекламни материали за училището - брошури, видеоклипове, листовки и други.
• Работа на клуб „Млад конструктор”, в който се изработиха три колички, задвижвани от енергоспестяващи източници на енергия, един ветрогенератор, фотоволтаична система и беше изграден велопаркинг пред училище.
Учениците се включиха с огромно желание в осъществяването на този проект: 153 ученици и 20 учители се занимаваха в течение на една учебна година.
По първото направление Разработване на сценарии за честване на национални празници и училищни тържества колегите, които се занимаваха с тази дейност, заедно с представители от ученическия съвет подготвиха сценарии за честване на патронния празник, както и за всички останали училищни празници.
За първи път, което бе много интересно за младежите, се проведе обучение по строева подготовка за представителния блок на училището. След като бяха подбрани участниците, за тях бе изработена униформа, която те получиха от Директора на училището на специално тържество. На униформите е поставена емблема с логото на училището и това на проекта.
На Педагогически съвет официално бе одобрена Системата за награждаване и морално стимулиране на изявени ученици.




В Младежкия мултимедиен център група от 20 ученици работиха по издаването на училищен електронен вестник «Интеграл», от който излезнаха 9 броя, отразяващи както актуални събития от живота на училището и града, така и инициативи от национално ниво.
По това направление работиха и фото- и видеоклуб. Учениците и техните ръководители организираха фотографски изложби на тема тема „Моят град - съвременен европейски град”, “Празниците през моя фотообектив” и „Животът в училище чрез снимки и колажи”. За подготовка на третатата изложба учениците се запознаха с програми за изработване на фотоколажи.
Клуб „е-ТВ” изработи видеофилм, посветен на патронния празник, издаде вестник „ETV”, посветен на 164- годишнината от рождението на Капитан Петко войвода, и обработи анимиран клип за живота на героя.
Интресна за учениците беше и работата по изработването на рекламни материали за училището.



Работата в клуб „Млад конструктор” бе разделена на пет групи. Във всяка една от тях учениците се запознаха с използването на алтернативни източници на енергия и възможностите за икономия на електрическа енергия, с нормативната база за енергийна ефективност в България и в Европейския съюз. Те подготвиха модели и макети на :
  •  „Слънчева инсталация”;
  •  „Слънчева кола” (с електрозадвижване и акумулатор);
  •  „Екозвънец”;
  •  „Ветрогенератор”, 
както и помогнаха за изграждането на велопаркинг пред входа на училището.
На 30 май 2009 в двора на училището се проведе състезание между макетите на колички, направени от групите, работещи в клуб „Млад конструктор”. Бяха проведени кръгове за най-бърз и най–издръжлив макет. В края на състезанието беше обявена най–атрактивната количка.
Всички участници в отделните дейности и групи получиха сертификати за участие в проекта.
На 13 и 14 юни 2009 се проведе екскурзия до гр. Варна за поклонение пред гроба на Капитан Петко войвода. В екскурзията се включиха ученици от представителния блок, както и изявени участници от останалите работни групи по проекта. Подборът бе осъществен от ръководителите по предварително подготвени критерии.
Успешното приключване на проекта е крачка към личностното развитие на учениците, той осмисли свободното им време и им даде възможност за натрупване на нови знания и техники, което ги направи по–адаптивни към новостите в образованието им, а в последствие и в професионалната сфера на реализацията им. Участието на учениците в проектните дейности промени представата им за училището и го направи желана територия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар