събота, 17 октомври 2009 г.

Ученици от ПГЕЕ овладяват производството на енергия от възобновяеми и алтернативни източници в Испания и Германия



За да са в крак с модерните технологии поредна година в Електрониката се работи по проекти , свързани с възобновяемите източници на електроенергия.
Проектът „Европейско сътрудничество в професионалното обучение” е разработен в съзвучие с целите на Програмата „Учене през целия живот”. Реализираха се два потока практика през месец юли 2009 година за период от три седмици. Първият поток - в град Херес, Испания, с приемаща организация ASOCIACIÓN AMIGOS DE EUROPA LEONARDO DA VINCI., а вторият поток -в град Берлин, Германия, с приемаща организация Opera Socialis gGmbH. Реализирането на проекта усъвършенства началните професионални знания и умения на учениците при работа в реална работна среда.
След приключване на практиката на всеки ученик бе издаден сертификат Europass мобилност за престоя му в чужбина от организацията-домакин, който ще се добави към свидетелството за завършено професионално образование.
Групата ученици от ПГЕЕ в Испания бе настанена в град Херес де ла Фронтера, област Андалусия, недалече от брега на Атлантическия океан.
Те се радваха на едно топло и радушно посрещане от страна на приемащата организация. Още първия ден бяха поканени в кметството на града и приветствани лично от кмета. Тази среща бе отразена и в местната преса с обширен репортаж за станалото вече традиционно сътрудничество межу приемащата организация от испанска страна и нашата професионална гимназия.
През трите седмици от прозводствения стаж учениците посетиха предприятие за производство на вятърни електроцентрали, вятърен парк в Tarifa Area, предприятие за производство на фотоволтаични системи, предприятие за производство на биогорива и слънчевата фабрика в ABENGOA.
В Германия за първа година се провежда производствен стаж на възпитаници от ПГЕЕ, но и там те се представиха изключително добре. В работната им програма бе включено посещение на предприятия за производство на електроенергия от възобновяеми източници – слънце, вятър и др., както и предприятия за производство на фотоволтаични и слънчеви панели. Запознаха се с приложението им в индустрията, бита и др. области.
Стажантите и техните домакини бяха приети в посолството на България в Берлин.
На работна среща с приемащата организация г-н Цимерман, техен представител, предложи дългосрочно сътрудничество. Отправена е покана към изявени ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Кърджали да стажуват за шест месеца в предприятия за екологична енергия в Германия. Това отваря нови врати пред възпитаниците на Електрониката за реализация на работния пазар в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар