четвъртък, 18 юни 2015 г.

Ученици и учители от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” гостуваха на TED ISPARTA COLLEGE в турския град Испарта






В началото на мeсец март група ученици и учители от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” гостуваха на TED ISPARTA COLLEGE в турския град Испарта. Посещението бе по проект „ Miteinander statt Nebeneinanderпо секторна програма «Коменски» , по който гимназията  работи вече втора година.
           По време на срещата на партньорските училища от Германия, Швеция, Полша, Италия, Турция и България бе отчетено свършеното за периода м. октомври 2014 г. – м. февруари 2015 г. Нашите ученици имаха занимания по групи с връстниците си от останалите страни. Те планираха дейностите на тема „Сътрудничество вместо дезинтерес“, чиято реализация ще представят през месец юни в Швеция, където ще се проведе и заключителната среща по проекта.  Всички се убедиха, че успех се постига само когато има разбирателство и се работи в екип.


          Любезните домакини дадоха възможност на гостите да се запознаят с исторически и културни забележителности в района, както и с работата на водещи фирми. Участниците в срещата бяха очаровани от разходката с кораб по Средиземно море край брега на световно известния курорт Анталия. Завърнаха се по родните си места с нови приятелства, с богати впечатления и незабравими преживявания.

Паралелно с работата по този проект в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” стартира и реализацията на нов по програма „Еразъм+“. Десет от най-добре представилите се по време на предварителната подготовка ученици от 11 клас ще проведат 3-седмична производствена практика в град Волфсберг, Австрия. През месец юли момчетата ще работят в модерни предприятия, занимаващи се с компютърна диагностика и управление на автомобила. Програмата на стажа е разработена да надгради професионалното обучение на учениците в областта на обслужването и управлението на автомобила. Ще се запознаят с една съвсем различна, съвременнa, високотехнологичнa работна среда. Учениците ще подобрят уменията си за комуникация на чужд език. Ще придобият практически познания, както и полезен опит от посещението в страната – домакин. Практиката в Австрия ще приключи с изпит. На всеки ползвател ще бъдат издадени сертификат за практическо обучение и сертификат Europass мобилност за престоя му в чужбина от организацията-домакин Berufsschule Wolfsberg, които ще се добавят към свидетелството за завършено професионално образование.

Няма коментари:

Публикуване на коментар